Voorbeeld sollicitatiebrief

Met een goed voorbeeld sollicitatiebrief is het schrijven van een sollicitatiebrief een stuk gemakkelijker!

voorbeeldbrief sollicitatie

Met een goed voorbeeld sollicitatiebrief is het schrijven van een sollicitatiebrief een stuk gemakkelijker. Stel, u heeft u een aansprekende vacature gevonden en zou graag bij het bedrijf in kwestie aan de slag gaan. Maar is het schrijven van een sollicitatiebrief misschien al lang geleden? Of doet u het voor het eerst en weet u gewoon niet waar te beginnen of aan welke eisen een goede sollicitatiebrief moet voldoen? Vergroot uw kansen op succes en gebruik de handige voorbeeldbrief sollicitatiebrief en pas deze naar uw eigen situatie aan.

Ook vindt u hier goede tips voor het schrijven van een succesvolle sollicitatiebrief. De opbouw van een sollicitatiebrief is in de meeste gevallen hetzelfde en voldoet daarmee aan de verwachtingen van uw potentiële nieuwe werkgever. Het onderstaande voorbeeld sollicitatiebrief dient als een raamwerk voor een sollicitatiebrief die is toegespitst op uw persoonlijke situatie. Een sollicitatiebrief overigens niet exact hetzelfde als een motivatiebrief, maar lijkt er wel op.

Een succesvolle sollicitatiebrief schrijven

Een goede sollicitatiebrief heeft een bepaalde opbouw, toont enthousiasme en werklust, promoot uzelf en waarom u geschikt bent voor de functie in kwestie. Hieronder vindt u de opbouw van een standaard sollicitatiebrief. In het voorbeeld is het adres weggelaten, omdat de meeste sollicitaties tegenwoordig per e-mail verstuurd worden. U kopieert uw sollicitatiebrief dus in de tekst van een e-mail, waar u direct begint met de aanheft. Verstuurt u de sollicitatie wel per post? Schrijf dan in de linkerbovenhoek uw adres, met daaronder het adres van de ontvanger.

De opbouw van een sollicitatiebrief bestaat in essentie uit:

  1. Aanhef
  2. Aanleiding van uw brief
  3. Zelfpromotie
  4. Uw motivatie
  5. Waarom wilt u juist bij deze werkgever aan de slag?
  6. Afsluiting met call-to-action (reactieverzoek)
  7. Verwijzen naar bijlage (CV)

Voorbeeld sollicitatiebrief

De voorbeeldbrief sollicitatie hieronder toont een mogelijke opmaak van een sollicitatiebrief en biedt een leidraad voor het opstellen van uw eigen brief. Het is uiteraard nog wel nodig om de brief aan te vullen met uw persoonlijke eigenschappen, opleiding, werkervaring en motivatie.

Download gratis voorbeeld sollicitatie brief

Liever een duidelijke voorbeeldbrief sollicitatie downloaden?Download voorbeeld sollicitatiebrief in PDF-formaat, die u vervolgens gemakkelijk zelf kunt kopiëren en aanpassen in een tekstverwerker op uw computer.

Voorbeeld sollicitatiebrief

Geachte [heer of mevrouw] [Alleen achternaam contactpersoon],

Graag reageer ik op de vacature [naam functie] die ik op [bron] tegenkwam. Al mijn opgedane kennis en ervaring komen in deze vacature samen, iets wat me enorm aanspreekt! Het [vertel wat je voldoening geeft in de vacature] geeft me veel voldoening en ik denk voor [naam bedrijf] een waardevolle aanvulling te kunnen zijn.

Na mijn opleiding [naam opleiding] aan de [welke school] heb ik ervaring opgedaan bij verschillende bedrijven. Bij [bedrijf] heb ik me ontwikkeld op het gebied van [vaardigheden] [ervaringen]. [Welke ervaring heb je nog meer die aansluiten op de functie-eisen in de vacature? Benoem deze en vertel waarom jij geschikt bent voor deze vacature]

Momenteel ben ik [werkzaam als/studeer ik] als [naam functie] en houd ik mij vooral bezig met [Noem indien dat kan een aantal zaken die raakvlakken hebben met de vacature]. [Vertel over je taken en over positieve resultaten die je hebt opgeleverd]. [Vertel nu iets over de reden waarom je op zoek bent naar een nieuwe baan].

Vooral de [noem een aantal aspecten van de functie] spreken me enorm aan. De door u geboden functie lijkt me een mooie uitdaging, waarin ik mijn kennis van [Noem je specialismen] kan toepassen en daarmee een goede bijdrage aan het verdere succes van [naam bedrijf] kan leveren.

Ik ben erg enthousiast over de geboden functie en kijk ernaar uit om mijn motivatie nader toe te lichten in een persoonlijk gesprek.

Met vriendelijke groet,

[Voornaam voluit] [Achternaam]

Bijlage: cv

Let op: Gebruik nooit de aanhef  ‘mijnheer’, dit is spreektaal en komt niet professioneel over.

Opbouw van een sollicitatiebrief stap voor stap

Het opstellen van een sollicitatiebrief kan een hele uitdaging zijn. Daarom leggen we alles hier stap voor stap uit. Op deze manier ziet u duidelijk de verschillende onderdelen en kunt u deze eenvoudig aanvullen met uw eigen verhaal. Wanneer u rekening houdt met de basisstructuur en de schrijfwijze van aanhef, alinea’s en de afsluiting met verwijzing naar uw CV, dan bent u al goed op weg! Bekijk of download ook het voorbeeld van de sollicitatief hierboven en pas hem naar believen aan. Veel succes!

1. Aanhef sollicitatiebrief

Bij de aanhef van een sollicitatiebrief zijn er een aantal situaties mogelijk. Een formele aanhef is meestal gebruikelijk, waarbij u ‘Geachte’ gebruikt. Weet u de naam en het geslacht van de ontvanger? Schrijf dan ‘Geachte heer’ of ‘Geachte mevrouw’, gevolgd door de volledige achternaam. Gebruik van de voornaam is niet gebruikelijk in een sollicitatiebrief.
Als u de naam en/of het geslacht van de ontvanger niet weet, kies dan voor ‘Geachte heer, mevrouw’, of ‘Geachte heer of mevrouw’. Gebruik echter nooit de aanhef ‘mijnheer’, dit is spreektaal en komt niet professioneel over.

2. Aanleiding van uw brief

U begint uw sollicitatiebrief met de aanleiding van uw schrijven. Meestal is dat het feit dat u online, in een krant of via een andere uiting de vacature in kwestie vond. Geef in uw brief aan waar en wanneer uw oog viel op de vacaturetekst en dat u daarop solliciteert. Een creatieve opvallende openingszin kan goed zijn om direct de aandacht te trekken van de lezer. Probeer in te schatten hoe formeel de bedrijfscultuur bij uw potentiële werkgever is.

3. Zelfpromotie

In deze alinea brengt u onder de aandacht wie u bent en welke relevante onderdelen van uw studie en carrière van belang zijn voor de vacature. Benoem uw vaardigheden op basis van de tekst en gestelde eisen of competenties in de vacaturetekst. Het is de bedoeling dat de ontvanger van uw sollicitatiebrief de indruk krijgt dat u een interessante kandidaat voor de functie bent en voldoet aan de eisen.

4. Uw motivatie

Maak duidelijk waarom u deze baan graag wilt hebben en beschrijf waarom juist u voor deze baan de ideale persoon bent. Beschrijf meerdere redenen waarom u geschikt bent, zodat uw potentiële werkgever ervan overtuigd wordt dat zij u moeten aannemen. Probeer de ontvanger nieuwsgierig naar u te maken, bijvoorbeeld door te stellen dat u al enkele goede ideeën heeft om iets te verbeteren

“durf in uw solliciTatiebrief creatief te zijn, zo valt u op”

5. Waarom wilt u juist bij deze werkgever aan de slag?

Geef aan waarom u bij dit bedrijf wilt werken. om een betere kans te maken om uitgenodigd te worden voor een kennismakingsgesprek is dit van groot belang. Stuur niet steeds dezelfde brief naar een bedrijf, maar toon dat u zich verdiept heeft in het bedrijf en oprecht geïnteresseerd bent. Leg uit waarom u juist bij deze werkgever aan de slag wilt.

6. Afsluiting met call-to-action (reactieverzoek)

Uw brief eindigt bij voorkeur met een enthousiaste en creatieve zin, zodat men zich u goed kan herinneren. In de afsluiting vraagt u ook altijd om een reactie op uw brief. Dan volgt een witregel, gevolgd door uw volledig voornaam en achternaam (het gebruik van initialen is bij sollicitatiebrieven niet gebruikelijk).

Verstuurt u de brief per post? Dan ondertekent u de sollicitatiebrief met uw handtekening tussen de laatste zin en uw naam.

7. Verwijzen naar bijlage (cv)

Bij vrijwel alle sollicitatiebrieven wordt een cv (curriculum vitae) bijgevoegd. Als u dit doet, vermeld dan onder uw naam ‘Bijlage: cv.’. Zo is voor de ontvanger direct duidelijk dat er nog een cv bij uw e-mail gevoegd is.

Let op: Vergeet niet uw cv als bijlage bij uw sollicITatiebrief mee te sturen. Dat is een veelgemaakte fout.

Rest ons u nog veel succes te wensen met uw sollicitatie!