Wanneer een brief aangetekend versturen?

U verstuurt uw brief aangetekend als het belangrijk is dat u zeker weet dat uw brief bij de juiste persoon is aangekomen.

aangetekende brief versturen wanneer

Een aangetekende brief versturen, wanneer doet u dat? Heeft u een voorbeeldbrief gebruikt om zelf een nette brief op te stellen en ligt deze klaar voor verzending? Dan vraagt u zich wellicht af of u deze brief aangetekend moet versturen. We leggen uit wanneer u een brief aangetekend verstuurt en in welke gevallen dat niet nodig is.

Ten eerste is het goed om te weten dat u niet wettelijk verplicht bent om uw brief per aangetekende post te versturen. Soms is het echter wel heel verstandig. Dat is bijvoorbeeld het geval als u wilt kunnen bewijzen dat u een brief of bezwaarschrift op tijd hebt verstuurd, maar dat deze ook door uw geadresseerde daadwerkelijk in ontvangst genomen is.

Moet ik mijn brief aangetekend versturen?

U verstuurt uw brief aangetekend als het belangrijk is dat u zeker weet dat uw brief bij de juiste persoon is aangekomen. Door de brief aangetekend te versturen, krijgt u een (digitale) handtekening van ontvangst. Ook is het handig dat u uw brief kunt volgen via Track & Trace en een verzendbewijs ontvangt. Aangetekend versturen is dus vooral belangrijk wanneer u bewijs van verzending en ontvangst nodig heeft, om eventueel in een verdere procedure als bewijs te kunnen overleggen.

Het doel van aangetekend versturen is dat u een bewijs heeft van verzending en tijdige ontvangst.

Aangetekend versturen kan zinvol zijn wanneer u nog maar kort de tijd heeft om een overeenkomst op te zeggen. Huurt u een woning en heeft u bijvoorbeeld nog maar vier dagen om de huur op te zeggen? Verstuur uw opzegbrief voor de huur dan aangetekend, zodat u er zeker van kunt zijn dat uw brief voor de betreffende datum is aangekomen. Als u nog vier maanden tijd heeft om uw huur te beëindigen, dan volstaat is een brief via de normale post. Zorg er in dat geval wel voor dat u binnen een aantal weken wel een schriftelijke bevestiging van ontvangst van uw opzegging krijgt.

Een ander veelvoorkomend geval waarin brieven aangetekend worden verstuurd, is wanneer u verwacht dat de ontvanger zal ontkennen dat u hem of haar een brief heeft gestuurd. Dit komt vaak voor bij conflicten onderling. Het is dan raadzaam om uw brief aangetekend te versturen, zodat u bewijs heeft dat uw brief aangekomen is en de ontvanger persoonlijk heeft getekend voor ontvangst. Dit is overigens geen leesbevestiging, maar u weet wel zeker dat uw brief is aangekomen.

Hoe verstuur ik een brief aangetekend?

Een brief aangetekend versturen is erg eenvoudig. U kunt online een speciaal label voor aangetekende post aanmaken en deze zelf uitprinten en op uw brief plakken. U moet de brief wel naar een postkantoor brengen, niet in een lokale brievenbus achterlaten dus. Omdat u toch naar het Postkantoor dient te komen, mag u de brief ook daar laten frankeren en aangetekend versturen.

Wat kost het om een brief aangetekend te versturen?

De kosten voor aangetekend versturen zijn afhankelijk van het gewicht van uw zending en de locatie waar het naartoe verzonden moet worden. Als we uitgaan van een brief, dan blijft u uiteraard ruim onder de 2 kg.

Tarieven aangetekend versturen (t/m 2 kilogram gewicht)
Binnen Nederland €8,35
Europa €11,95 tot maximaal €13,95
Buiten Europa €16,95

Maximum formaat aangetekende zending: 38 x 26,5 x 3,2 cm
Minimum formaat: 14 x 9 cm
Maximum gewicht: 2 kilogram

Voorbeelden wanneer het aan te raden is om aangetekend te versturen

Wanneer is het verstandig om uw brief aangetekend te versturen? Een aantal voorbeeldsituaties:

  • Als u verwacht dat de ontvanger zal beweren dat hij uw brief niet op tijd of helemaal niet heeft gekregen
  • Als u iets heeft gekocht en u binnen de bedenktijd de koop wilt annuleren
  • Als u een contract heeft afgesloten en dit binnen de bedenktijd wilt ontbinden
  • Als u een abonnement wilt opzeggen en later wilt kunnen bewijzen dat u binnen de opzegtermijn opgezegd heeft (vooral aan te raden als de opzegtermijn bijna verloopt)
  • U gaat een juridisch document versturen
  • Als u verwacht dat u het bewijs van ontvangst in een latere procedure nodig zult hebben om uw gelijk aan te tonen

Wanneer is aangetekend versturen verplicht?

Bij sommige overeenkomsten is vastgelegd dat opzegging slechts per aangetekende post mogelijk is. Er bestaat echter wel een wet die stelt dat u de overeenkomst in kwestie op dezelfde manier mag opzeggen als hoe u deze bent aangegaan. Heeft u bijvoorbeeld telefonisch iets afgesloten, dan mag u deze ook telefonisch weer beëindigen. Via internet of e-mail? Ook dan mag u de overeenkomst per internet of e-mail weer beëindigen.

Tips bij verzending van aangetekende post

Om zo sterk mogelijk te staan in een conflict of andere situatie waarin bewijsmateriaal belangrijk kan zijn, bekijk dan de volgende tips:

  • Bewaar altijd zelf een exacte kopie van uw brief, zodat u indien het nodig is kunt aantonen wat u naar de ontvanger heeft gestuurd
  • Stuur de brief altijd ook via de normale post en een aangetekend exemplaar. Het gaat er immers om dat uw brief de ontvanger bereikt. Als de ontvanger steeds niet thuis is, kan de aangetekende brief ook niet afgeleverd worden, terwijl een brief via de reguliere post al wel op de deurmat ligt.
  • Aangetekend versturen hoeft niet altijd nodig te zijn, want u mag uw brief ook persoonlijk langs brengen en vragen om een handtekening voor ontvangst.

Krijg ik een bewijs als ik een brief aangetekend verstuur?

Sterker nog, u krijgt zelfs twee bewijzen! U ontvangt een bewijs van verzending op het Postkantoor en zodra uw brief of post is afgeleverd bij de ontvanger, krijgt u een bewijs van ontvangst. Het bewijs van ontvangst is vaak via de website van het postbedrijf te bekijken en uit te printen. U ziet dan precies op welke datum en op welk tijdstip de brief is ontvangen.

Een aangetekende brief sturen naar een postbus of antwoordnummer?

Het is gewoon mogelijk om een brief aangetekend naar een postbus of antwoordnummer te sturen. Het verschil is dat u bij het verzenden van een aangetekende brief naar een antwoordnummer in dat geval niet gratis is. U betaalt de verzendkosten zelf. Voor verzenden naar een postbus gelden dezelfde regels als wanneer u deze brief aangetekend naar een regulier persoon of bedrijf zou sturen.